Leírás és Paraméterek
A termék hatása a növényekre:
A SYMBIVIT természetes eredetű mikorrhiza gombákat tartalmaz, amely hifa-hálózata segítségével megnöveli a gyökér víz- és tápelem felvételére szolgáló felületének nagyságát. Ez a kapcsolat a növény egész életében fennmarad, így serkentve a növény fejlődését és a betegségekkel szembeni ellenálló képességét.
Milyen hatás várható a SYMBIVIT alkalmazásakor?
Növekszik a növény tápanyag felvétele és ellenálló képessége a kolonizált gyökér segítségével. A mikroszkópikus méretű mikorrhiza gomba hifahálózat a gyökérrel kapcsolatba kerül és így többszörösére nő a víz- és a tápelem felvételre szolgáló felület nagysága.
Hogyan alkalmazzuk?
Szórjuk be az ültető gödör alját a termékkel, majd ültessük el a növényt. Kifejlett növénynél fúrjunk 6-8 lyukat a gyökér közelébe, majd juttassunk SYMBIVIT-et a gyökerekhez. Egyszeri SYMBIVIT kezelés elegendő! Használat után legalább három hétig kerülni kell a gombaölőszerek kijuttatását. A mikorrhiza gombák mikroszkópikus méretű talajban élő gombák, amelyek a szárazföldi növények közel 90%-ával képesek szimbiózisban élni. A növények gyökereit behálózó mikorrhiza gombákat, pontosabban ezt az együttélési formát ""gombagyökérnek"" vagyis mikorrhizának nevezzük. Ez a kapcsolat mindkét fél számára kedvező, hiszen a gombapartner a növénytől kész tápanyagokat kap, a növény pedig a gomba micélium hálózatának a segítségével képes a számára egyébként elérhetetlen tápanyag és víz felvételére.
Milyen mikorrhiza fajták ismertek?
Morfológiai és funkcionális szempontból a mikorrhizákat két nagy csoportra oszthatjuk: a nyitvatermő növényekre jellemző ektomikorrhizák és a termesztett növényeknél is jellemző endomikorrhizák. Legősibb és legelterjedtebb típus az arbuszkuláris endomikorrhiza (AM) amelynek a kialakulása több, mint négyszáz millió évre nyúlik vissza és valószínűleg szerepet játszottak a szárazfőldi növények térhódításában is. A mikorrhiza gombák előnyös hatással vannak a gazdanövény növekedésére, elsősorban a foszfor, réz, cink valamint nitrogén felvétel fokozása révén. A növény só- szárazság- és fémtűrő képességének a növekedésében is jelentős a szerepük, de a betegségek (Phytium, Phytophtora, Fusarium sp.) elleni ellenálló képesség növelésében is jelentős szerepet játszanak."
Felhasználása:
Zöldségfélék (kivéve káposztafélék) és gyepek talajkezelésére 150 g/m2 mennyiségben vetés, ültetés előtt a talajra kiszórva és a gyökérmélységbe bedolgozva. Szőlő- és gyümölcs kultúrákban, 30-60 g/ növény mennyiségben, a fák/tőkék közé, a tőtávolságtól függően 2-6 lyukba elosztva, talajfúróval, a gyökérzóna mélységébe lejuttatva.
A Symbivit® előnyei:
- Közel 100%-os eredést biztosíthat
- Vegyszermentes megoldás
- Vízmegkötő gélt is tartalmaz
- Egyszeri költség az ültetvény életében
- Akár 50 évig is van hatása
- Javítja a stressztűrő képességet (aszály)
- Hamarabb termőre fordul az ültetvény
- Folyamatos tápanyagfelvételt biztosít
- Javul a termésbiztonság és a minőség
- Magasabb szinten stabilizálja a termést